Jeden jediný den – 29. listopadu – bude v Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen v centru Prahy, dostupný unikátní kulinářský zážitek. Seriál gastronomických událostí se světovou špičkou Marek & Friends bude mít tentokrát rovnou dva vyjímečné hosty. Držitele michelinské hvězdy a bronzového medailistu světového finále soutěže Bocuse d’Or Patrika Jaroše, který spolu s executive chefem Červeného Jelena Markem Fichtnerem uvaří sedmichodové menu s amuse bouche, a F. X. Pichlera. Proslulý rakouský vinař se postará o perfektní vinné párování.
Patrik Jaroš je nejmladším držitelem michelinské hvězdy v Německu (z mnichovské restaurace Aubergine, 1994) a bronzovým medailistou ve světovém finále soutěže Bocus d’Or (1995). Narodil se v Česku, od 10 let žije v Německu, s Markem jsou dlouholetí přátelé. Patrik je tvůrcem mnoha gastronomických konceptů a uznávaným odborníkem na řízení velkých gastronomických projektů. Je také prezidentem akademie Bocuse d’Or v Německu, spoluzakladatelem a spolumajitelem Červeného Jelena a několika restaurací v Plzni. Napsal více jak 20 kuchařských knih.
Pásmo Marek & Friends je to nejlepší, co Trezor potažmo Červený Jelen nabízí. Jde pouze o několik dní v roce, při kterých s Markem Fichtnerem vaří michelinští kuchaři, vítězové Bocus d’Or a renomovaní kuchaři. V loňském roce to byl třeba třímichelinský Thomas Bühner, letos v únoru v Červeném Jelenovi přivítali švédského šéfkuchaře Sebastiana Gibranda, vicemistra Bocuse d’Or z roku 2019, a v říjnu byl Markovým hostem dvouhvězdičkový michelinský šéfkuchař Sebastian Frank. Společně sestavené jedinečné menu se pak v Trezoru podává jeden, maximálně dva dny.
Marek & Friends – kulinářský večer s s Patrikem Jarošem a F. X. Pichlerem – 29. 11. od 18 hodin.
Riesling Ried Burgstall (2021) * Amuse Bouche ? Hovězí tatarák| žitný chléb | křepelčí vajíčko | kapary z černého bezu * Polníček & Topinambury | červená řepa | slaný citron | Vinaigrette z pečené cibule | Grüner Veltliner Ried Klostersatz (2021) * Uzený losos| pažitkový Creme fraîche | Grüner Veltliner Ried Loibenberg (2021) * Pečené jelito| majoránka | karamelizované jablko | bramborovo-cibulová kaše | Riesling Steinertal Smaragd (2021) * Rak | pečený květák | Bisque | Riesling Ried Kellerberg (2021) * Prso z černých kuřat | Périgordský černý lanýž | konfitovaný celer | Grüner Veltliner M Smaragd (2017) * Makový Kaiserschmarrn| kompot z Pink lady jablek | štrůdlová zmrzlina | Sekt Brut Reserve (NV)
Více informací a rezervace (počet míst je omezen) na www.trezorspork.cz/marek-and-friends
O restauraci Červený Jelen
Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.
Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.
O vinařství F. X. Pichler
Lucas Franz Pichler představuje sedmou generaci prestižního vinařství F. X. Pichler z rakouského městečka Oberloiben ve Wachau. Jeho vína jsou dlouhodobě hodnocena na předních příčkách po celém světě a je uznáván jako legenda vinařství v Rakousku. Vína, která produkuje, vynikají svojí čistotou, elegancí, noblesou a nekompromisní precizností.
Červený jelen & Trezor Špork
Hybernská 1034/5, Praha 1
www.instagram.com/cerveny_jelen/
www.instagram.com/trezor_spork/
Zdroj foto: ČERVENÝ JELEN, Trezor Špork