Seriál gastronomických událostí se světovou špičkou Marek & Friends v Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen v centru Prahy, pokračuje i v letošním roce. Již tento čtvrtek, 7. března, uvaří společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, michelinská šéfkuchařka a jediná ženská vítězka Bocuse D’Or, Léa Linster. Podávat se bude výběrové sedmichodové menu s amuse bouche.
Léa Linster, lucemburská šéfkuchařka, strávila dětství v restauračních kuchyních a velmi brzy prokázala svůj kuchařský talent. Je první a dosud jedinou ženou, která získala ocenění „Bocuse d’Or“. Její styl, který se vyznačuje vlivy francouzské kuchyně a láskou k prvotřídnímu jídlu, kombinuje tradiční kulinářské umění s moderní rafinovaností a lehkostí. Její restaurace „Léa Linster“ v lucemburském Frisange získala již v roce 1987 michelinskou hvězdu, kterou si Léa udržela nepřetržitě více než 30 let. Nyní Léa Linsterová předala michelinskou restauraci svému synovi Louisovi a věnuje se dalším projektům, jako je např. butiková kavárna v Lucemburku, kde se podávají její proslulé madlenky a probíhají zde také kuchařské semináře.
Pásmo Marek & Friends je to nejlepší, co Trezor potažmo Červený Jelen nabízí. Jde pouze o několik dní v roce, při kterých s Markem Fichtnerem vaří michelinští kuchaři, vítězové Bocus d’Or a renomovaní kuchaři. V loňském roce to byl např. švédský šéfkuchař Sebastian Gibrand, vicemistr Bocuse d’Or z roku 2019, Markovi porotcovští kolegové z Masterchefa, Mirek Kalina a Marek Raditsch, držitel dvou michelinských hvězd a majitel michelinské restaurace Horváth v Berlíně Sebastian Frank nebo Patrik Jaroš, nejmladší německý držitel michelinské hvězdy spolu s F. X. Pichlerem, který patří mezi nejlepší rakouské vinaře.
Marek & Friends – kulinářský večer s Léou Linster – 7. března
Exkluzivní večer začne v 18 hodin welcome drinkem Crémant Rosé von Lea Linster, první chod se začně servírovat v 19 hodin.
Amuse Bouche Foie gras toast|Tartelette | cibulový konfit |parmazán| perigordský černý lanýž ?
Tuňákový tatarák s foie gras, ponzu omáčkou a ředkví daikon ?
Humří Ravioli s omáčkou z krevet a šafránem ?
Candát s omáčkou beurre blanc z Crémant Rosé von Lea Linster ?
Jehněčí hřbet Bocuse d’Or, fava fazolemi a houbami shitake ?
Cr?me Br?lée ? Vacherin s malinami a vanilkou
Více na www.trezorspork.cz/marek-and-friends
O restauraci Červený Jelen
Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.
Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.
Červený Jelen & Trezor Špork
Hybernská 1034/5, Praha 1
www.instagram.com/cerveny_jelen/
www.instagram.com/trezor_spork/
Zdroj foto: Červený Jelen, Trezor Špork