„Langošův“ langoš v rámci Dobrojídla v restauraci Červený Jelen pomůže Hospici svatého Lazara

Prvním letošním „dobroexternistou“ v restauraci Červený Jelen je Jiří Langmajer. Oblíbený herec v rámci originálního charitativního projektu Dobrojídlo společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, připravil delikátní chod: Grilovaný argentinský rumpsteak s česnekovým máslem a hlívou ústřičnou s langošem, lanýžovou majonézou, peccorinem a nakládaným květákem a ředkvičkami. Na menu bude pouze od 26. února do 10. března. 50 korun z každého prodaného jídla věnuje restaurace Hospici svatého Lazara v Plzni.

Proč Langoš vybral langoše je nasnadě. Navíc máme s Markem oba velmi rádi lanýže. Tak proto,“ podotýká ke svému „dobrojídlu“ Jiří Langmajer a upřesňuje, proč se rozhodl podpořit právě Hospic svatého Lazara: „Moji mámu už ve špitále odepsali. Povedlo se mi ji umístit do tohoto hospicu, kde díky andělské péči místních ošetřovatelek vstala z mrtvých a po třech měsících po svých odešla domů.“

Plzeňský Hospic svatého Lazara poskytuje laskavou a přitom profesionální lékařskou a psychosociální péči lidem v konečném stádiu nevyléčitelného onemocnění i jejich blízkým. Vedle lůžkového hospice a podpůrné a paliativní ambulance nabízí také domácí hospicovou péči.

Součástí projektu Dobrojídlo, který v Červeném Jelenovi realizují už čtvrtým rokem, je dobrovaření, dobropečení a dobročepování. Princip je jednoduchý. Ve všech případech známá osobnost stráví několik hodin s executive chefem Markem Fichtnerem, pastry chefkou Klárou Řezníčkovou či mistrem výčepním Mírou Nekolným. V případě dobrovaření či dobropečení vznikne díky této spolupráci nevšední pokrm, který se na menu Červeného Jelena objeví jen na pár dnů. Výtěžek z prodeje poté míří na podporu vybrané dobročinné organizace. Dobročepování je kratší, ale o to intenzivnější… Dobrovýčepní totiž po zácviku rovnou čepuje 2–3 hodiny pivo buď přímo veřejnosti, nebo skupině přátel, které si při této příležitosti pozve. Z každého vyčepovaného piva jde opět část zisku na předem určený projekt.

„Langošův

Dosud se do Dobrojídla zapojili třeba Monika Absolonová, Marta Jandová, Emma Smetana a Jordan Haj, výtvarnice Eliška Podzimková, foodblogerka Markéta Pavleje, zpěvák Ben Cristovao či herečka Patricie Pagáčová. Vítězce soutěže MasterChef Veronice Beskydiarové alias Besky se podařilo prodejem téměř 1 700 kusů jejího „dobrodezertu“ Nebesky s Besky získat pro nadaci Adra 25 000 Kč. Známý cukrář a porotce soutěže Peče celá země Josef Maršálek vytvořil neodolatelnou Manhattan tartaletku, jejíž prodej přinesl 28 740 Kč na konto organizace Dortem proti rakovině.

O restauraci Červený Jelen

Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.

Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Oslavte Valentýna na Pražských Příkopech v restauraci Červený Jelen: Servírovat se bude Valentýnské menu v Trezoru Marka Fichtnera

Červený Jelen & Trezor Špork

Hybernská 1034/5, Praha 1

www.cervenyjelen.cz

www.trezorspork.cz

www.facebook.com/cervenyjelen

www.instagram.com/cerveny_jelen/

www.instagram.com/trezor_spork/

Zdroj foto: Červený Jelen, Trezor Špork

Související příspěvky