Dobročinná ultramaratonská výzva Gastrothon poprvé se speciálním soubojem gastronomické a armádní štafety!

Dobročinná běžecko-cyklisticko-chodecká ultramaratonská výzva Gastrothon, která se uskuteční 27. a 28. září, bude letos velmi speciální.

Pořadající gastronomové a přátelé kvalitní české gastronomie totiž vyzvali na štafetový souboj Armádu České republiky! Společným cílem je získat co nejvíce peněz pro projekt Heroes – tým dětí s různým postižením, které s pomocí armádních i civilních dobrovolníků již několik let zdolávají nejrůznější sportovní výzvy a bojovností a odhodláním překonat své handicapy motivují všechny kolem.

V Gastrothonu nejde ani tak o rekordní časy či o absolvování celé téměř 118 km dlouhé trasy z Plzně do Prahy, ale především o pomoc vybranému dobročinnému projektu – letos tedy Heroes. Zapojit se může každý, na výběr je hned několik kateogií. V tzv. hlavních štafetách se utkají desetičlenné týmy gastronomické a armádní štafety, Oblíbeným formátem pro zdolání Gastrothonu jsou volné štafety složené z libovolného počtu členů. Nejčastějším způsobem zapojení se do závodu je pak ujití, uběhnutí či ujetí na kole části trati – třeba prvních 10 km od startu, poslední půlmaraton nebo doprovod ultramaratonců kolem Koněpruských jeskyní…

Zúčastnit se Gastrothonu a pomoci tak dobré věci je možné i mimo termín jeho konání, a to prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem.

Dobročinná ultramaratonská výzva Gastrothon poprvé se speciálním soubojem gastronomické a armádní štafety!

Start letošního Gastrothonu je v hospodě U Čejků v Plzni v pátek 27. 9. v 18:00 pro ultramaratonce a pomalejší štafety a pak v sobotu v 6:00 pro velké štafety a cyklisty. Cíl je v sobotu 28. 9. v 18:00 v restauraci Červený Jelen v centru Prahy, kde následně proběhne vyhlášení závodu za účasti dětí ze skupiny Heroes. Trasa je dlouhá 117.9 km s celkovým převýšením 1 798 m. Ovšem pozor, trasa závodu je (s výjimkou hlavních štafet) pouze doporučená. Gastrothon se běží – jede – jde za plného provozu a trasa není značená. Cyklistům a začátečníkům pořadatelé proto doporučují držet se zejména cyklostezek a turistických tras.

Generálním partnerem Gastrothonu je každoročně Nadace ČEZ a aplikace Pomáhej pohybem, za což jim patří náš dík. Naší ambicí je letos vybrat pro Heroes až 500 000 Kč. Hledáme proto hlavní partnery závodu, mediální partnery a partnery jednotlivých úseků. Všichni partneři budou naší oporou při přípravě i během Gastrothonu. A samozřejmě budou pozváni na slavnostní vyhlášení výsledků v Červeném Jelenovi. Prosíme případné zájemce, aby nás kontaktovali. Všechny informace jsou uvedeny in na našem webu www.gastrothon.cz,říká Jirka Panuška, spoluzakladatel této sportovní výzvy a běžec v jedné osobě.

Zároveň vyzývám všechny rychlé gastronomické profesionály a příznivce kvalitní gastronomie, aby se přihlásili do velké štafety,“ dodává s úsměvem Jirka Panuška. „Armáda už má svoji štafetu složenou a budou velmi rychlí, ale nedáme jim to přeci zadarmo!. Kvalifikační čas je rovinatá desítka pod 45 minut “.

Dobročinná ultramaratonská výzva Gastrothon poprvé se speciálním soubojem gastronomické a armádní štafety!

O GASTROTHONU

Na počátku myšlenky Gastrothonu stáli Jiří Panuška a Martina Kopelentová, kteří jako zkušení běžci chtěli zdolat trasu Plzeň – Praha s cílem podpořit českou gastronomii, významně zasaženou koronavirovou krizí. Nultý ročník (který byl kvůli koronaviru 3x odložen) se konal v prosinci 2020. Na první oficiální ročník pak bylo přihlášeno už ke 30 sportovcům. Trasa je s výjimkou velkých štafet pouze doporučená. Lze ji absolvovat pěšky ve všech možných variantách (chůze, běh, štafeta, super ultra maraton) na kole anebo jakkoli si závodníci zvolí – vždy musí jít o formu sportu.

Kromě sportu a gastronomie má Gastrothon i charitativní část. Při prvním ročníku v roce 2021 pořadatelé vybrali 100 000 Kč pro Pomocné tlapky o.p.s. a ve stejném roce se běžel ještě jeden závod pro projekt Asistenční jednorožec. V roce 2022 byla 80 000 Kč podpořena organizace Frieda a pro ten samý projekt se Gastrothon pořádal i v roce 2023, kdy se finanční cíl nastavil (a splnil) na 100 000 Kč. V roce 2022 se navíc pro Friedu pořádala dobročinná dražba. V roce 2023 Gastrothon částkou 100 000 Kč přispěl projektu Malá Jóga. Letošní ambiciózní cíl 500 000 pro projekt Heroes je pak spojen zejména se soubojem gastronomické a armádní štafety, která má do výzvy přivést malé (úsekové) i větší sponzory.

www.gastrothon.cz

Zdroj foto: Gastrothon

Související příspěvky