Rick Owens a koncept módy jako rebelie: Jak vypadá vzpoura oblíbeného módního návrháře?

Rick Owens je jeden z nejprovokativnějších a nejavantgardnějších návrhářů v módním průmyslu. Jeho přístup není jen o estetice, ale také o zpochybňování norem, díky čemuž je jeho tvorba právem označována jako forma rebelie. Owens často používá své návrhy ke zpochybňování konvenční krásy i společenských očekávání. Vytváří tak kolekce, které mají jednoduše přesah. Vsaďte i vy na módu, která boří mýty. Co od jeho modelů očekávat?

Rick Owens a jeho přístup k módě: temnota a surovost, která bojuje proti povrchnosti

Owens je ve světě módy vlastně tak trochu outsider. Jeho návrhy jsou temné, často dystopické a vymykají se mainstreamovým představám o půvabu a eleganci. Tento přístup je hlavním bodem jeho filozofie. Přetváří siluety způsobem, který se vymyká tradičním genderovým normám a konvencím. Často mísí tvrdé linie s měkkými, splývavými látkami. Jeho kolekce evokují pocit syrovosti a poctivosti, jak je vidět třeba na jeho ikonických kožených bundách i masivních botách. Prohlédněte si produkty značky Rick Owens v PRM, a přesvědčte se sami. Právě samotný Rick Owens své návrhy popsal jako „oslavu odporu“ proti módní povrchnosti. Mluví za něj jeho činy. Třeba upřednostňování nekonvenční krásy – ať už prostřednictvím modelů nebo zahrnování různých typů těl a osobností do svých přehlídek. Rick Owens je zkrátka typem člověka, který vždy překvapí.

Vzdor Ricka Owense se skrývá v materiálech

Jedním z dalších důvodů, proč je Rick Owens právem považován za rebela, je použití neočekávaných materiálů. V kolekcích „Sphinx“ nebo „Babel“ použil Owens těžké průmyslové tkaniny, metalické textury a ne zrovna běžné techniky, jako je lepení a vrstvení materiálů, aby vyjádřil své odmítnutí minimalismu a přejímání názorů většiny. Tyto způsoby nejen vytvářejí vizuálně výrazné oděvy, ale také posouvají hranice toho, čím vlastně může móda být. Tím, že Owens staví do kontrastu luxus a drsnost, kritizuje povrchnost často spojovanou s vysokou módou. Owens si také rád pohrává s proporcemi, přičemž hlavním rysem jeho návrhů jsou často přehnaně výrazná ramena, prodloužené rukávy nebo příliš velké boty. To nejen vyvrací tradiční představy o módních kouscích, ale také zdůrazňuje tělo způsobem, který zpochybňuje konvenční standardy krásy. Ricku Owensovi není cizí využívání módních přehlídek jako platformy pro vyjádření vlastní rebelie. Snad jedním z nejvíce diskutovaných momentů v jeho kariéře byla přehlídka jaro/léto 2014, kde nahradil tradiční modely stepovými tanečníky. Tento promyšlený tah na molo vnesl výraznou energii. Divoké výrazy a dynamické pohyby modelek rozbily stoickou atmosféru bez emocí, která často právě přehlídkovým molům dominuje. Další výrazný moment v Owensově využívání módy jako prostředku ke vzpouře přišel po jeho přehlídce pánského oblečení pro jaro/léto 2016, kde odhalil obnažené mužské genitálie prostřednictvím pečlivě vytvořených výřezů ve vlastních modelech. Tento odvážný krok nebyl vnímán jen jako šok, ale i jako vzdor proti sexuálním tabu. Upoutat pozornost Rick Owens zkrátka vždycky uměl.

Stabilní a samotářská ikona? I to je Rick Owens

Owensovo rebelie není zdaleka jen o samotném oblečení, ale o jeho postavení se k módnímu průmyslu. Na rozdíl od mnoha dalších návrhářů zůstává Owens hluboce propojen se všemi aspekty své značky a odmítá se podřídit tradiční roli návrháře celebrit. Toto odmítnutí klasického lifestylu plného celebrit a komerce dělá z Owense symbol integrity. Je zkrátka někým, kdo zná své místo a toho se drží. Owens v minulosti promluvil i o udržitelnosti a konzumu, kritizoval excesy módního průmyslu a zároveň prosazoval promyšlenější výrobní metody ve svých vlastních kolekcích. Jeho vzpoura se netýká zdaleka jen estetiky, ale i etiky. Rick Owens je bezesporu jedním z těch, kteří si přejí učinit módu zodpovědnější. Nakonec Owens připomíná, že vzpoura není jen o odmítnutí – jde o vytvoření něčeho nového, silného a smysluplného. A to se mu zajisté daří. O své příznivce totiž Rick Owens určitě nouzi nemá.

Zdroj foto: Prm.com/cz

Související příspěvky