Sváteční gastrotip: Štědrý večer, vánoční svátky i Nový rok se speciálním menu v restauraci Červený Jelen

Moderní doba proměňuje letité zvyklosti a životní styl. Tak například, proč trávit hodiny nákupem a přípravou svátečního menu, navíc mnohdy s nejistým výsledkem, když si jej můžete dopřát v klidu, bez stresu a v prvotřídní kvalitě ve vyhlášené restauraci? V Červeném Jelenovi v centru Prahy tým pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera připravil delikátní Štědrovečerní menu, Vánoční speciál na oba následující svátky a Novoroční menu.

Sváteční gastrotip: Štědrý večer, vánoční svátky i Nový rok se speciálním menu v restauraci Červený Jelen

Na Štědrý den, 24. prosince, bude restaurace Červený Jelen otevřená od 12 do 22 hodin. Štědrovečerní ? la carte menu invenčně spojuje tradici s moderními trendy. Mezi předkrmy najdete terinu z kachních foie gras, hovězí tatarák s Perigordským lanýžem, rybí polévku z candáta, hráškový krém a sýrovou tartaletku.

Mezi hlavními chody má své místo vánoční klasika v podobě ryby, konkrétně candáta, lehký bramborový salát podávaný se Salsicciou s černým lanýžem a také telecí svíčková a kroupové risotto – velmi blízké tradičnímu houbovému kubovi. Na své si přijdou i milovníci kvalitního masa na grilu, proslulé speciality Červeného Jelena. Ti si mohou dát šťavnatý Rib Eye steak – americký steak z vysokého roštěnce s kostí anebo přizvat další spolustolovníky a dosyta si užít degustaci steaků Tomahawk (pro 2–3 osoby), Jižní Amerika (pro 4 osoby) nebo mistrovských Wagyu steaků z Japonska a Austrálie (pro 3–4 osoby).

A sladká tečka na závěr? Císařský trhanec „Kaiserschmarrn“, švestkový crumble, ikonický pivní dort zdejší šéfcukrářky Kláry Řezníčkové, mango-kokosová koule, banánovo-kávový dort, pekanová kostka nebo oblíbený větrník. Štědrovečerní hostinu završí přípitek legendárním vaječňákem.

Sváteční gastrotip: Štědrý večer, vánoční svátky i Nový rok se speciálním menu v restauraci Červený Jelen

?Vydáte-li se na Štědrý den do Červeného Jelena s celou rodinou či přáteli, můžete si společně objednat menu „family style“, určené minimálně pro 4 osoby. Po úvodním studeném předkrmovém prkénku ŠPORK či VEGGIE následují hlavní chody: masová selekce s Rib Eye, krkovicí z přeštického vepře a hovězím flap steakem nebo vegetariánská selekce se steakem NEmaso ze soji a řepy, pečeným Halloumi sýrem a steakem z portobella a jako dezert pak krupičkové knedlíky s omáčkou ze sezónního ovoce.

Sváteční gastrotip: Štědrý večer, vánoční svátky i Nový rok se speciálním menu v restauraci Červený Jelen

Na Boží hod, 25. prosince, i na svátek svatého Štěpána, 26. prosince, jsou hosté do restaurace Červený Jelen zváni opět od 12 do 22 hodin. Na výběr budou pokrmy z klasického ? la carte menu a z Vánočního speciálu. Šéfkuchař Marek Fichtner jej sestavil z hráškového krému s ricottovými knedlíčky, kachního prsa Magret s omáčkou ze svařáku, grilovanou dýní Hokkaido a pečenou kaštanovou nádivkou. Celé menu korunuje dezert – perníkový dort.

Sváteční gastrotip: Štědrý večer, vánoční svátky i Nový rok se speciálním menu v restauraci Červený Jelen

Tradice říká, že čočka na Nový rok k obědu je zárukou dostatku peněz v následujícím roce, a tak ani v Novoročním menu v Červeném Jelenovi tahle luštěnina nemůže chybět. Na talíři ragú z Beluga čočky v dokonalé souhře chutí doplní konfitovaný telecí krk, glazírovaná mrkev, červená řepa, kapusta a škvarky z iberijského špeku. Po silvestrovském veselí určitě přijde vhod česnečka – přesněji krém z pečeného česneku s kroketou z uzeného kolene, Grenaille, taveným sýrem a chlebovými krutóny. Na Nový rok, 1. ledna, bude restaurace otevřená od 12 do 22 hodin.

Více informací na https://www.cervenyjelen.cz/vanoce

Gurmánský tip: Svatomartinské menu Marka Fichtnera v restauraci Červený Jelen

O restauraci Červený Jelen

Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.

Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Oslavte Valentýna na Pražských Příkopech v restauraci Červený Jelen: Servírovat se bude Valentýnské menu v Trezoru Marka Fichtnera

Červený Jelen & Trezor Špork

Hybernská 1034/5, Praha 1

www.cervenyjelen.cz

www.trezorspork.cz

www.facebook.com/cervenyjelen

www.instagram.com/cerveny_jelen/

www.instagram.com/trezor_spork/

Sváteční gastrotip: Štědrý večer, vánoční svátky i Nový rok se speciálním menu v restauraci Červený Jelen

Zdroj foto: Červený Jelen

Související příspěvky