Podzimní událostí pražského gastronomického kalendáře bude kulinářský večer Marek & Friends s master sommelierkou Laurou Rhys – 8. listopadu v Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen v centru Prahy. S víny se bude párovat speciální sedmichodové menu, jehož autory budou Marek Fichtner, Executive Chef Červeného Jelena, a František Hrdina, Head Chef Červeného Jelena.
Laura Rhys patří do elitního klubu pouhých 267 „Master Sommeliers“ na světě, z nichž je jen 34 žen. Od roku 2015 je globální ambasadorkou značky Gusbourne Wines. Víno pro ni ale nebylo první volbou. Původně se zaměřila na studium práv, ovšem víkendové brigády v restauraci ji nadchly pro práci v pohostinství. Bohaté vinařské zkušenosti získala dalším vzděláváním, účastí na prestižních mezinárodních soutěžích a praxí v restauracích oceněných hvězdičkami Michelin.
„Miluji vína z celého světa. Spojuje je elegance a jemnost. Může to být Cabernet Franc z Kalifornie, Syrah ze severní Rhôny nebo opravdu letitý australský Cabernet Sauvignon. Elegance nemusí vždy znamenat lehkost. Je to o rovnováze,“ říká Laura Rhys.
Pásmo Marek & Friends je to nejlepší, co Trezor potažmo Červený Jelen nabízí. Jde pouze o několik dní v roce, při kterých s Markem Fichtnerem vaří michelinští kuchaři, vítězové Bocus d’Or, renomované osobnosti. Letos v březnu se v kuchyni Červeného Jelena sešel s michelinskou šéfkuchařkou Léou Linster, první a dosud jedinou ženou, která získala ocenění „Bocuse d’Or“, V loňském roce to byli např. švédský šéfkuchař Sebastian Gibrand, vicemistr Bocuse d’Or z roku 2019, Markovi porotcovští kolegové z Masterchefa, Mirek Kalina a Marek Raditsch, držitel dvou michelinských hvězd a majitel michelinské restaurace Horváth v Berlíně Sebastian Frank nebo Patrik Jaroš, nejmladší německý držitel michelinské hvězdy spolu s F. X. Pichlerem, který patří mezi nejlepší rakouské vinaře.
Marek & Friends s master sommelierkou Laurou Rhys – 8. listopadu
Exkluzivní večer s prezentací kulinářského a sommeliérského mistrovství pořádá Červený Jelen ve spolupráci s Premier Wines & Spirits. Začne v 18 hodin welcome drinkem, první chod se bude servírovat v 19 hodin.
Gusbourne Brut Réserve 2019 | Canapés *? Gusbourne Blanc de Blancs 2018 | Ústřice, jablko Granny Smith *? Gusbourne Chardonnay Guinevere 2020 | Mušle sv. Jakuba, guanciale, parmazánové rizoto *? Gusbourne Rosé Brut 2018 | Candát, rajčatový Beurre Blanc, dashi *? Gusbourne Blanc de Noirs 2018 | Křepelka, černý kořen, Perigordský lanýž *? Gusbourne 51 Degrees North | Telecí svíčková, brazírované kolínko, topinambur, hlíva královská *? Káva | Hruška, Foie gras, karamel z olivového oleje, hořká čokoláda
Cena menu včetně vinného párování: 3 500 / osoba
Rezervace na www.trezorspork.cz/marek-and-friends
O restauraci Červený Jelen
Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.
Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.
Červený Jelen & Trezor Špork
Hybernská 1034/5, Praha 1
www.instagram.com/cerveny_jelen/
www.instagram.com/trezor_spork/
Zdroj foto: Červený Jelen, Trezor Špork